Waarom een pompschakelaar op je vloerverwarming zin heeft

Door ThinkPad op vrijdag 24 januari 2014 10:37 - Reacties (24)
Categorie: Energiebesparing, Views: 95.532

Situatieschets
Mijn ouders hebben vloerverwarming in hun huis. Om het water rond te pompen door de leidingen in de vloer, zit er op het vloerverwarming (VV)-systeem een pomp. Ik kwam een tijdje terug op internet een site tegen over energie besparen. Hier stond dat VV-pompen vaak 24/7 draaien, ook bij mijn ouders was dat het geval.

Analyse
In de oude situatie draaide de pomp 24/7 @ 67W. Dat is goed voor 587 kWh per jaar, en kost dan €130 op jaarbasis (bij een prijs van €0,22/kWh), bijna €11 per maand.
Omdat de installatie bij mijn ouders maar uit 3 leidinglussen bestaat, bleek na enig onderzoek dat de pomp ook wel een stand lager kon. Dit omdat er dan nog steeds genoeg stroming was door de leidingen. Het verbruik is hierdoor al gezakt naar 53W. Dit bespaart al 27 euro op jaarbasis!
De pomp draaide echter nog steeds 24/7. Ik vroeg mij af: "Als de ketel geen warm water aanvoert, waarom is het dan nodig om de pomp het water te laten circuleren?". Een goed antwoord hierop kon ik eigenlijk niet bedenken, dus ging ik op zoek naar een manier om de pomp uit te zetten als de CV-ketel niet aan het stoken was.

Genomen maatregel
Oplossing hiervoor werd gevonden in een pompschakelaar (ECO Pump Switch HY-02). De pompschakelaar steek je in het stopcontact, de stekker van de pomp in de schakelaar en de bijgeleverde temperatuursensor klem je op de leiding die het warme water vanaf de ketel aan de VV-verdeler voedt (even voelen welke buis het warmste is als CV-ketel aanstaat). Wat de pompschakelaar doet is simpelgezegd:
IF aanvoerleiding >= '33 graden' THEN pomp = aan, ELSE pomp = uit
In de zomer staat de verwarming uit en de pomp dus ook. Je hebt dan kans dat de pomp vast komt te zitten door interne roestvorming. De vloerverwarming in de zomer helemaal uitzetten is hierdoor niet aan te raden. Om vastzitten te voorkomen zal bovengenoemde pompschakelaar de pomp eens in de 24h even laten draaien.
Inpluggen en nooit meer naar om hoeven te kijken dus, ideaal!

De sensor zit aan een vrij lang snoer, in ons geval staat de CV-ketel een verdieping hoger, maar konden we het snoer van de sensor door een opening in de vloer laten lopen. De sensor konden we hierdoor vlak onder de ketel op de leiding klemmen, zodat de pompschakelaar snel reageert.

Het aantal draaiuren van de pomp is nu lastiger te berekenen, maar als we ervan uitgaan dat de ketel tussen 6:00 - 22:00 gebruikt zal worden (dat is het klokprogramma wat in de kamerthermostaat zit) dan kom je op maximaal 16 draaiuren per dag.

Opgeleverde besparing
53W bij 16 uur per dag is op jaarbasis 310 kWh en kost dan €68,20. Het verbruik is dus bijna gehalveerd ten opzichte van de oude situatie waarin de pomp 24/7 stond te draaien!
En dit is dus een groffe berekening van 16 draaiuren op een dag. In werkelijkheid zal het veel minder zijn omdat de ketel immers niet 16 uur staat te draaien, als het huis immers warm is duurt het vaak wel een poosje voor de CV-ketel weer aanslaat. In de zomermaanden hoeft de CV-ketel niet te stoken en zou het dus zomaar kunnen zijn dat de pomp 3 maanden niet hoeft te draaien. Het daadwerkelijke verbruik van de pomp op jaarbasis is dus veel minder.

Al met al is de conclusie dat je een pompschakelaar binnen de kortste keren hebt terugverdiend!! (in ons geval een halfjaar). Als je pomp een hoger vermogen heeft is dit nog sneller, de besparing is dan immers groter.
En een tweede voordeel is dat het comfort er ook wat op vooruit gaat. Het warme water blijft nu in de vloer aanwezig nadat de ketel weer is uitgeschakeld. In de originele situatie (pomp 24/7 aan) werd het water constant rondgepompt waardoor de vloer sneller weer afkoelde dan nu het geval is.

Zelf een oplossing bouwen
Wat ook wel handig is om te weten, is dat sommige ketels zijn uitgerust met een connector waar je een tweede pomp op kan aansluiten. Je zou daar de pomp van de vloerverwarming mee kunnen laten schakelen. Op die manier draait hij alleen als de CV-ketel aan het stoken is. Onze ketel (Remeha Calenta) heeft dit helaas niet, je moet dan een extra module inbouwen. Die module is duurder dan deze pompschakelaar dus vandaar dat we hiervoor hebben gekozen. Ook is een pompschakelaar die op temperatuur werkt universeel, mocht er ooit een andere ketel komen dan hoeft er aan deze setup niks gewijzigd te worden. Kijk even in je handleiding van je ketel of jouw ketel de mogelijkheid heeft voor een externe pomp. Scheelt weer het aanschaffen van een pompschakelaar. Wel even opletten dat het relais in je ketel het pompvermogen aankan!

Isolatie
Bij ons is de VV-verdeler geplaatst in een koude garage, op de planning staat nog om de blootliggende leidingen te voorzien van buisisolatie. Op die manier kan er nog een paar % gas bespaard worden. Om de verdeler zit al wel een omkasting met dik isolatiemateriaal.
Het isoleren is inmiddels gebeurd.

Trek ook eens het schot van je berging o.i.d. open waar je VV-installatie zit en onderzoek hoe het bij jou thuis geregeld is!
d:)b d:)b d:)b

Volgende: Uitlezen van de slimme meter P1-poort met een Arduino en waarden opslaan in MySQL-database 08-'14 Uitlezen van de slimme meter P1-poort met een Arduino en waarden opslaan in MySQL-database
Volgende: Server status stoplicht met Arduino 04-'13 Server status stoplicht met Arduino

Reacties


Door Tweakers user DieAnder, vrijdag 24 januari 2014 10:43

Het is te overwegen toch een voorziening in te bouwen om de pomp elke dag een minuutje te laten draaien om te voorkomen dat hij vast gaat zitten. Combiketels hebben dit soort functies standaard ingebouwd.

Door Tweakers user ThinkPad, vrijdag 24 januari 2014 10:44

DieAnder schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 10:43:
Het is te overwegen toch een voorziening in te bouwen om de pomp elke dag een minuutje te laten draaien om te voorkomen dat hij vast gaat zitten. Combiketels hebben dit soort functies standaard ingebouwd.
Dat heb ik inderdaad niet vermeld, maar dat doet de pompschakelaar automatisch :)

Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 24 januari 2014 10:45

Ook met een HR++ ketel valt er idd nog van alles te besparen op je verwarming!

Door Tweakers user Precision, vrijdag 24 januari 2014 10:47

Het opstarten van de pomp verbruikt 't meeste, het interessants is misschien om een pompschakelaar te gebruiken in combinatie met een modulerende thermostaat. Die geeft door wat de vraag is: Stel dat jij je verwarming een halve graad hoger zet dan zou deze vol aanschieten als deze gestopt was met draaien om een halve graad op te warmen. Wat er nu gebeurd is dat de pomp blijft draaien maar op een heel laag vermogen. Hij schakelt volgens de vraag en niet gewoon aan/uit. Ik zou opteren voor een modulaire thermostaat omdat die de snelheid van de pomp kan aansturen.

Door Tweakers user ThinkPad, vrijdag 24 januari 2014 10:48

Thrackan schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 10:45:
Ook met een HR++ ketel valt er idd nog van alles te besparen op je verwarming!
Klopt! CV-installaties zijn vaak hopeloos afgeregeld. Daarover kan je in dit topic meer vinden: Gas besparen door middel van CV tuning (aanrader, valt soms ook veel besparing mee te halen!).

Het pijnlijke in deze situatie is dat de pomp vanaf 1995 24/7 heeft gedraaid, en dus enorm veel energie heeft verbruikt voor niks :'(

Door Tweakers user ThinkPad, vrijdag 24 januari 2014 10:56

Precision schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 10:47:
Het opstarten van de pomp verbruikt 't meeste, het interessants is misschien om een pompschakelaar te gebruiken in combinatie met een modulerende thermostaat.
[..]
Klopt. Maar deze pomp is uit 1995 dus aansturen met een ander soort schakelaar gaat niet lukken waarschijnlijk.

Ook zit je met het punt dat je wel een minimale hoeveelheid flow wilt hebben over je leidingen. Als je flow te laag is dan geven de leidingen maar weinig warmte af. Aan de andere kant, als je pomp te snel staat dan heeft het water geen tijd om z'n warmte af te geven. Ook de aanvoertemperatuur is belangrijk, lauw water door je vloer sturen heeft niet zoveel effect.. Het moet al gauw een graad of 30 - 40 zijn om effect te hebben.

Dat onze pomp hopeloos verouderd is blijkt ook wel als je kijkt naar wat er nu aan pompen beschikbaar is. Een mooi voorbeeld is de Grundfos Alpha 2. Die heeft een variabel toerental, en is van zichzelf ook al intelligent genoeg om in bepaalde situaties het toerental aan te passen. En hij heeft een energieverbruik waar je u tegen zegt (5W met een max. van 45W).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 januari 2014 11:06]


Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 24 januari 2014 11:12

Onze pompen, hebben een systeem als ze niet gebruikt worden dat ze compleet uitvallen en hun energie behoefte aanpassen aan hoeveel druk dat er vereist word (geen VV).
Link

(zoals Thinkpad dus al zei, het gaat over een Grundfos Alpha 2)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 januari 2014 11:13]


Door Tweakers user NLKornolio, vrijdag 24 januari 2014 12:04

Zoveel problemen met mijn vloerverwarming wordt er misselijk van maar to -the point

We hebben sinds een week http://www.thermostaat.eu...303/AmfraMatic_V_3DP.aspx.

Snap de pompschakelaar eigenlijk niet zo goed.
Het is toch dat je een temperatuur insteld. Waarneer de vloerverwarmingkabel temp dan lager wordt dan die tempratuur ingesteld dan schakeld de pompschakelaar in en gaat de pomp van de vloerverwarming lopen ?

Wij hebben namelijk stadverwarming en wanneer dus savonds de termostaat zegt dat de verwarming uit mag. Dan blijft de pompschakelaar zeggen dat de pomp moet blijven lopen aangezien de kabels koud worden aangezien er geen warm water meer doorloopt.

Moet ik er dan ook nog een tijdklok tussen gaan hangen ?

Door Tweakers user Motrax, vrijdag 24 januari 2014 12:20

Moderne pompen schijnen het beter te doen.

Ik heb een huis uit 1997 gekocht in 2013 met vloerverwarming en sinds kort ook een pompschakelaar.

Dit is de beste site met een aantal tests:
http://www.econerd.org/portiek/pompschakelaar/

Er staat ook een goede uitleg bij over de voordelen en de werking.

Ik zelf heb een Tercal 11E die ik nog steeds moet installeren :X Enige nadeel is de 1x per 14 dagen draaien van de pomp. Ik hoop dat de pomp er tegen kan in de zomer...

Door Tweakers user RvV, vrijdag 24 januari 2014 13:53

Een paar jaar geleden ooit een keer zo'n pompschakelaar gekocht, want het verhaal er achter klinkt prima. Het was de "2HEAT-pompschakelaar Therma Control" van 65 euro.
Dat ding is een van mijn slechtste aankopen ooit geweest.

Grootste problemen:

1) De sensor klopt absoluut niet.
Bij een temperatuur van 20 graden, geeft hij 12-13 graden aan. Bij een 40 graden meet de sensor zo'n 25. Dat maakt het instellen al aardig lastig.

2) Meet-interval.
Als de leiding al een graad of 30 is, slaapt de schakelaar vrolijk verder. Pas na een minuut of-2-3 schrikt hij wakker en slaat hij aan. Tegen die tijd zijn de hoofdleidingen alweer warm en gaat de CV uit en dan gaat mijn vloerverwarming pas pompen.

In de winter periode laat ik hem 24/7 draaien, in de zomer gaat de schakelaar er weer tussen, want de 1 minuut per dag (anti vastroest functie) werkt wel goed.
Mocht ik er ooit nog eentje aanschaffen, eerst de reviews goed lezen. :)

En misschien is het nog leuker om zelf met een raspberry pi wat in elkaar te knutselen.

Door Tweakers user NLKornolio, vrijdag 24 januari 2014 14:09

Behalve beveiliging op warmte en tempratuur kan wat jij hebt een tijdklokje ook al ;)

Door Tweakers user Motrax, vrijdag 24 januari 2014 14:30

Die 2HEAT reviews zijn inderdaad niet zo briljant :X

Door Tweakers user roundlet, vrijdag 24 januari 2014 16:12

Precision schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 10:47:
Het opstarten van de pomp verbruikt 't meeste, het interessants is misschien om een pompschakelaar te gebruiken in combinatie met een modulerende thermostaat. Die geeft door wat de vraag is: Stel dat jij je verwarming een halve graad hoger zet dan zou deze vol aanschieten als deze gestopt was met draaien om een halve graad op te warmen. Wat er nu gebeurd is dat de pomp blijft draaien maar op een heel laag vermogen. Hij schakelt volgens de vraag en niet gewoon aan/uit. Ik zou opteren voor een modulaire thermostaat omdat die de snelheid van de pomp kan aansturen.
het pompje wat erop zit al bij op toeren komen ongeveer 3 x zijn maximale vermogen trekken. gedurende 1 seconden. Dus ik verwacht niet dat je dit gaat merken.. dus je kan best zorgen dat je pomp gewoon uitstaat wanneer nodig. zolang je gaat verwarmen wil je dat je pomp normaal draait. dit zorgt voor een snellere overdracht van je warmte.

Door Tweakers user ThinkPad, vrijdag 24 januari 2014 17:45

caanova1984 schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 12:04:
[..]
Snap de pompschakelaar eigenlijk niet zo goed.
Het is toch dat je een temperatuur insteld. Waarneer de vloerverwarmingkabel temp dan lager wordt dan die tempratuur ingesteld dan schakeld de pompschakelaar in en gaat de pomp van de vloerverwarming lopen ?
[..]
Pompschakelaars werken precies andersom. Als de temperatuur stijgt op je aanvoerleiding dan merkt de schakelaar dit, en zal dan de pomp aanzetten.

Jouw redenering snap ik niet helemaal, je wilt toch juist dat hij gaat draaien als je warm water aanvoert?

Door Tweakers user Exirion, zaterdag 25 januari 2014 15:07

RvV schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 13:53:
En misschien is het nog leuker om zelf met een raspberry pi wat in elkaar te knutselen.
Misschien een beetje overkill. Met een Pi of iets vergelijkbaar kun je een heel huis besturen als je wil ;) Neem dan een AVR, Arduino of een Cortex M0 ofzo, kost ook geen drol.

Door Tweakers user NLKornolio, maandag 27 januari 2014 15:28

ThinkPad schreef op vrijdag 24 januari 2014 @ 17:45:
[...]

Pompschakelaars werken precies andersom. Als de temperatuur stijgt op je aanvoerleiding dan merkt de schakelaar dit, en zal dan de pomp aanzetten.

Jouw redenering snap ik niet helemaal, je wilt toch juist dat hij gaat draaien als je warm water aanvoert?
Aah ok begint iets duidelijker te worden.

Ik heb stadverwarming > altijd warm > aanvoer temp is dus altijd rond 50graden.
De temp die ingesteld was op schakelaar 30graden daar maar ik moet eigenlijk de temp van de pompschakelaar dus verhogen want met ingesteld temp van 30 staat die altijd uit.

Door Tweakers user ThinkPad, maandag 27 januari 2014 15:33

caanova1984 schreef op maandag 27 januari 2014 @ 15:28:
[...]


Aah ok begint iets duidelijker te worden.

Ik heb stadverwarming > altijd warm > aanvoer temp is dus altijd rond 50graden.
De temp die ingesteld was op schakelaar 30graden daar maar ik moet eigenlijk de temp van de pompschakelaar dus verhogen want met ingesteld temp van 30 staat die altijd uit.
Als hij op 30 graden is ingesteld en de temperatuur is 50 graden, dan draait hij dus altijd.

Maar ik neem aan dat je zelf ook op de een of andere manier kunt bepalen of je warmte wil of niet? (Radiatorkaan opendraaien ofzo?) Dan zou je de voeler na die kraan kunnen plaatsen.

Door Tweakers user eymey, dinsdag 28 januari 2014 16:13

Standaard bepaal je bij stadswarmte of je wel of geen warmte wil gewoon met thermostatische radiatorknoppen.

Zodra er ergens circulatie in het systeem is (door een radiator die open staat of een vloerverwarmingsverdeler die warm water bij mengt) zal er meteen warm water uit de afleverset door de buizen stromen.

Wil je met een huiskamerthermostaat gaan werken, dan moet je zoiets in je systeem voegen:
https://www.regelvisie.nl...ming/stadsverwarming.html.

Of de versie die ze hebben voor gebruik met aan-uit CV-ketels die de cv-ketel aanstuurt zodra de klep door de thermostaat wordt geäctueerd.


Zelf wonen we in een huis met stadsverwarming en vloerverwarming (als hoofdverwarming) beneden. De vorige eigenaar had bij het aanleggen van de vloerverwarming bedacht dat je wel gewoon altijd warm water naar de vloerverwarming kon laten gaan. En dan maar gewoon aan de mengthermostaten draaien om de vloer koud of warm te maken 8)7

Sinds afgelopen najaar hebben we bovenstaan de klep op de aanvoerleiding naar de verdeler van de vloerverwarming zitten. We hebben deze bewust na de aftakking waar ook de bovenverdieping achter zit gezet, zodat die verdieping gewoon onafhankelijk geregeld kan blijven worden met thermostaatknoppen op de radiatoren.

De voeler van onze pompschakelaar zit aan het stuk ná de regelklep maar vóór de thermostaatknop aan de invoerkant van de verdeler.

Dus: Kamerthermostaat vraag warmte -> klep gaat open -> cv-water gaat stromen en laat na een korte tijd de pompschakelaar inschakelen.

Helemaal tevreden ben ik overigens nog niet: Die kamerthermostaten (hier van Honeywell) zijn echt gemaakt op het aansturen van CV-ketels met ook nog radiatoren (waar de vloerverwarming dan op meelift).

Maar vloerverwarming reageert natuurlijk best traag. Ik heb het aantal schakel-cycli per uur op de thermostaat al verlaagd van 6 (standaard) naar 3. Maar nog steeds zit je met het probleem dat de thermostaat eigenlijk gewoon te nauwkeurig wil regelen, waardoor je soms best lang moet wachten voor de tegels echt lekker warm worden en waar, als de kamer eenmaal op temperatuur is (bv. ook wanneer de zon naar binnen schijnt) de vloer gewoon weer echt koud wordt.

Ik zit dus eigenlijk nog te wachten op een regeling waarbij ik naast de ruimtetemperatuur, ook een soort minimale temperatuur van de vloer mee zou kunnen nemen als variabele om warmte te vragen. Uiteraard moet die minimale vloertemperatuur wel mee gaan op de dag-nacht programmering van de thermostaat.

Maaar... je hebt zo icm. stadsverwarming dus iig -iets- om toevoer van warmte te beinvloeden zonder steeds aan de inregeling van je vloerverwarming te zitten.

Vorige winter, behoorlijk lang koud en dus voor het gemak de vloerverwarming ook haast 24/7 aan, was echt een Gigajoule-vreter :(

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 januari 2014 16:15]


Door Tweakers user cdwave, dinsdag 28 januari 2014 16:32

Is er niet een systeem die ik gewoon op de 'ketel' kan aansluiten?

De ketel zelf heeft al een pomp met variabel vermogen. De VV pomp heeft 3 standen. Mooiste zou zijn om die op elkaar af te stemmen. Maar ik zou het al prima vinden als de VV pomp aangaat tegelijk met de CV pomp, en dan liefst nog een kwartiertje extra doorloopt als de CV pomp ermee ophoudt.

Schakelen op de watertemperatuur gaat nooit goed werken. Als het buiten bijvoorbeeld meer dan 15 graden is, laat ik het CV water maar tot 30 graden opwarmen. Dan gaat de pomp niet aan.

Andersom, als ik de limiet van de pomp op bijvoorbeeld maar 25 graden zet, dan zal hij gaan draaien op een warme zomerdag...

Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 28 januari 2014 17:16

cdwave schreef op dinsdag 28 januari 2014 @ 16:32:
Is er niet een systeem die ik gewoon op de 'ketel' kan aansluiten?
[..]
Dan zul je moeten kijken of daar een aansluiting voor is op je ketel. Of kijken of er een losse module voor beschikbaar is (bij onze Remeha Calenta heb je een extra module nodig om een losse pomp aan te sluiten).

Door Tweakers user Agrior, zondag 2 februari 2014 11:30

caanova1984 schreef op maandag 27 januari 2014 @ 15:28:
[...]


Aah ok begint iets duidelijker te worden.

Ik heb stadverwarming > altijd warm > aanvoer temp is dus altijd rond 50graden.
De temp die ingesteld was op schakelaar 30graden daar maar ik moet eigenlijk de temp van de pompschakelaar dus verhogen want met ingesteld temp van 30 staat die altijd uit.
Ik heb sinds kort een Tercal pompschakelaar welke goed bevalt. Speciaal voor de situatie stadsverwarming hebben zijn een pompschakelaar die vanaf de thermostaat aangestuurd wordt:
Tercal pompschakelaar type 24 V
http://www.tercal-shop.nl...schakelaar-24v-aansturing

Deze draait dan dus enkel bij warmtevraag (en 1x per dag om vastlopen te voorkomen.

Ik heb geen stadsverwarming maar als ik dat wel had met een pomp dan zou dit een mooie optie zijn.

Door Tweakers user Veerman24, zondag 30 november 2014 12:06

Gezien de mogelijkheden en de prijs lijkt de Tercal 11E pompschakelaar een aantrekkelijke optie. Mogelijk nadeel is dat hij in de zomer maar een keer per 14 dagen de pomp laat draaien. Heeft iemand inmiddels gemerkt dat dit voor problemen (vastlopen oid) heeft gezorgd?

Door Tweakers user Timberly2, zaterdag 2 mei 2015 14:04

Maakt het nog veel uit welke pompschakelaar je gebruikt?

Door Tweakers user joenevd, zondag 16 oktober 2016 01:56

Als je een domotica oplossing hebt (domoticz, has, vera, whatever), dan kan je met een simpele aan/uit schakelaar inregelen dat als de buitentemperatuur hoger is dan bv 18 graden, dat je de pomp uitschakelt.
Vervolgens laat je een check uitvoeren op een bepaalde tijd (met dubbele meter tijdens het dagtarief) of je als laatst een uit commando hebt gestuurd, dan laat je hem een paar minuten draaien om vastlopen te voorkomen.
Als je een connected Honeywell thermostaat hebt, kan je die koppelen aan je domotica. Dan kan je zo ver gaan dat je pomp pas aan gaat als je vraag temperatuur hoger is dan je huidige temperatuur.
Zo hoef je niet te wachten totdat het warme water in de buurt is van de leiding bij de pomp.
Je zou ook een sensor kunnen maken op de pomp schakeling van je cv, die via de domotica een aan commando geeft aan je aan/uit schakelaar bij de pomp, zodat als je cv aanspringt, je pomp dat ook doet. Elke moderne cv draait een paar keer per dag tegen vastlopen. Dan draait ook je vv pomp.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.