[Gmail] Filterregel instellen om nieuwsbrieven naar map te verplaatsen

Door ThinkPad op dinsdag 22 december 2015 09:39 - Reacties (8)
Categorie: Tips & Tricks, Views: 9.161

Ik gebruik al een aardig aantal jaren Gmail voor mijn e-mail.
Eén van de grote voordelen vind ik de mogelijkheid om vrij uitgebreide filters te kunnen maken. Ik gebruik dit onder andere om nieuwsbrieven van een label te voorzien en naar een aparte map te verplaatsen. In de Gmail-app op m'n smartphone heb ik vervolgens ingesteld dat dat label / die map niet gesynchroniseerd hoeft te worden. Dit scheelt een hoop onnodige (tril)signalen van m'n telefoon. En je kunt je mailbox veel eenvoudiger opruimen omdat alle rommel op één plaats wordt verzameld.

Het filter wat ik nu gebruik ziet er als volgt uit:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
-from:{*@home *@ziggo *@upc *@hotmail *@gmail *@live *@msn *@kpn *@xs4all *@planet *@telfort *@tweakers} 
(nieuwsbrief AND afmelden) 
OR (newsletter AND unsubscribe) 
OR (bekijk online AND uitschrijven) 
OR (nieuwsbrief AND uitschrijven) 
OR (webversie AND afmelden) 
OR (newsletter AND uitschrijven) 
OR unsubscribe (-ebay, -aliexpress, -domoticz)


Deze zoekt naar bepaalde woorden (moeten samen voorkomen in het bericht), tenzij het van bepaalde e-mailadressen komt (misschien is het doorgestuurd door familie en wel interessant) of van sites (eBay, AliExpress, Domoticz) waar ik de mail van in een andere map wil dumpen.

Instellen doe je als volgt:
  1. Eerst maak je een nieuw label aan, 'Nieuwsbrieven' wat kan via Instellingen --> Labels
  2. Daarna ga je naar Instellingen --> Filters en klik je onderaan op 'Nieuw filter maken'
  3. Kopieer bovenstaande code, plak het in Kladblok (o.i.d.) en zorg dat het één lange regel wordt i.p.v. meerdere regels onder elkaar
  4. In het veld 'Met de woorden:' plak je dan de filterregel (één lange regel dus)
  5. Daarna klik je op 'Filter maken met deze zoekopdracht'
  6. Je zult nu al zien dat hij op de achtergrond al een overzicht laat zien met de gevonden berichten
  7. Zet het vinkje aan bij 'Inbox overslaan (Archiveren)' en ook bij 'Het label toepassen:'. Kies uit de dropdown het label wat je net hebt aangemaakt ('Nieuwsbrieven').
  8. Onderaan zal je iets zien als 'Filter ook op 37 overeenkomende berichten toepassen.' als je dat aanvinkt zal hij de nieuwsbrief(-achtige) berichten die je reeds hebt ontvangen ook verplaatsen.
De regel zal voor iedereen wel wat aangepast moeten worden naar eigen wens, maar het leek mij wel aardig om de basisregel even te delen. Je kunt ook besluiten om het naar de prullenbak te verplaatsen i.p.v. een apart label, maar er zullen altijd wel legitieme mailtjes zijn die toch door dit filter opgepikt worden. Omdat de prullenbak van Gmail na 30 dagen automatisch geleegd wordt, zou je in theorie belangrijke mail kunnen verliezen. Vandaar mijn keuze voor een apart label/map.

Het beste is natuurlijk om je uit te schrijven (indien mogelijk) van nieuwsbrieven zodat je ze niet meer krijgt in het vervolg, maar webshops e.d. hebben vaak de vervelende neiging om je deze rotzooi te sturen als je eenmaal iets besteld hebt. Met deze filterregel maak je de ergernis iets kleiner & je inbox een stuk leger :)

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe de filterregels in Gmail werken dan kan het feest beginnen. Marktplaats stuurt ook vaak van die irritante mailtjes ("<jouwnaam>, Wij geven u graag een tip voor", "Nog niet verkocht?" etc.), die markeer ik als gelezen en gooi ik daarna weg. Door dit soort rotzooi eruit te filteren kun je een beter overzicht houden van de mail die WEL belangrijk is ;)

Vooral minder ICT-bedreven personen (m'n ouders bijv. :+ ) worden vaak overspoeld met nieuwsbrief rotzooi omdat ze vergeten het vinkje 'Abonneer op nieuwsbrief' weg te halen als ze ergens iets bestellen. Een dergelijke filterregel werd dan ook goed ontvangen door mijn ouders.

Volgende: Zipato Zipabox teardown 02-'16 Zipato Zipabox teardown
Volgende: Pushnotificatie indien je externe IP-adres wijzigt 08-'15 Pushnotificatie indien je externe IP-adres wijzigt

Reacties


Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 22 december 2015 09:50

*@tweakers......
Zo jammer, dat je hun nooit in je mailbox wil hebben. Uitschrijven kan overigens gewoon via je account ;)

Verder, bedankt voor dit handige script. Bepaalde zaken worden na verloop van tijd automatisch naar de juiste map gesleept, doordat Gmail kan leren van jouw acties.

Als ik een brief van KPN steeds in de "abonnementen" map sleep, dan komt het na enkele keren daar automatisch in terecht.

Door Tweakers user LFA, dinsdag 22 december 2015 09:53

Kiswum schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 09:50:
*@tweakers......
Zo jammer, dat je hun nooit in je mailbox wil hebben. Uitschrijven kan overigens gewoon via je account ;)
Tweakers is juist een van de uitzonderingen ;)

Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 22 december 2015 09:55

Kiswum schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 09:50:
*@tweakers......
Zo jammer, dat je hun nooit in je mailbox wil hebben. Uitschrijven kan overigens gewoon via je account ;)

Verder, bedankt voor dit handige script. Bepaalde zaken worden na verloop van tijd automatisch naar de juiste map gesleept, doordat Gmail kan leren van jouw acties.

Als ik een brief van KPN steeds in de "abonnementen" map sleep, dan komt het na enkele keren daar automatisch in terecht.
Als je goed kijkt zie je een minnetje ervoor staan, dat betekend dat hij die resultaten moet uitsluiten. Voor Tweakers heb ik weer een apart label :D (Alles wat van @tweakers komt, of 'V​&A reactie' in het onderwerp bevat, in een apart label dumpen).

Goed om te weten dat Gmail zelf ook leert van jouw gedrag. Maar ik denk dat mijn regel beter werkt, die zal er meer uithalen denk ik.

Door Tweakers user thefal, dinsdag 22 december 2015 10:24

GMail herkent automatisch enkele categorien, maar dit heb ik direct weer uitgezet. Ik heb al tijden mijn eigen filters en dat vind ik in de meeste gevallen veel beter werken.

Zo heb ik een label Tweedehands met de volgende filter
from:(marktplaats OR speurders.nl OR tweedehands.nl)
Deze komen allemaal in het mapje Databases
from:(subscriptions@sqlservercentral.com OR *@sqlauthority.com OR *@oracle-mail.com)
Deze wordt automatisch verwijderd en zie ik dus nooit meer (enige spam die ik anders consistent blijf krijgen):
subject:Bet2day label:spam
Het is dat ik alles al netjes voor elkaar heb, anders had die van jou inderdaad ook een heel mooi startpunt geweest!

Wat trouwens ook een handig zoekcriterium kan zijn:
size:1M
Dit zoekt alle mailtjes die groter zijn dan 1MB en aan de hand hiervan kan je ook een filter maken. Maar pas op als je op zoek gaat naar de grootste mails in je inbox, bij mij bleek dat een oude mail te zijn van een ex, met foto's van haar vakantie destijds...Kostte me best wat tranen toen ik die tegenkwam :+

Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 22 december 2015 10:29

Die categorieën heb ik zelf ook uitgezet, uiteindelijk weet ik het zelf toch echt het beste wat waar moet.

Ik heb zelf nog veel meer regels dan alleen deze, ik heb soortgelijke regels als de jouwe voor een aantal sites. Maar om dat hier uit de doeken te doen zou m'n blogpost nogal lang maken :p

Die size kende ik, maar is bij Gmail niet zo heel spannend. Ik zie nu dat ik 2% van de 15GB ruimte gebruik :+ Ik gebruik zelf af en toe ook wel eens 'older_than:' om jarenoude mail op te schonen (met het handje uitzoeken hoor, dat wel). Je kunt bijv 'older_than:1m' gebruiken voor het vinden van mail ouder dan één maand, en 'older_than:2y' voor mail ouder dan 2 jaar.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 december 2015 10:30]


Door Tweakers user jooproo, dinsdag 22 december 2015 10:44

Ik regel het gewoon zodra er een mailtje binnenkomt wat nog niet in de juiste map komt:
mailtje openen, pijltje naast beantwoorden, berichten als deze filteren. Sommige slaan mijn inbox over, maar een aantal krijgen enkel een label ;). Is wel een hele lijst met regels in gmail, maar het werkt prima ;)

Door Tweakers user francoski, woensdag 23 december 2015 10:04

Ik heb een label "Verwijderen" gemaakt, en hierin filter ik alle e-mail die ik wel direct wil lezen, maar na een aantal uur niet meer interessant is. Denk o.a. aan bepaalde nieuwsbrieven, monitoren van servers, cron outputs, printer-rapporten / errors.

Eens in de paar dagen klik ik dat label aan, en gaat al die mail in de prullenbak. Houd je inbox behoorlijk schoon.

Door Tweakers user ThinkPad, woensdag 3 februari 2016 08:29

thefal schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 10:24:
GMail herkent automatisch enkele categorien, maar dit heb ik direct weer uitgezet. Ik heb al tijden mijn eigen filters en dat vind ik in de meeste gevallen veel beter werken.

Zo heb ik een label Tweedehands met de volgende filter

[...]
Voor Marktplaats heb ik nog wat extra regels:
#1 (Markeren als gelezen, Verwijderen)
from:(auto​matisch@ma​rktplaats.​nl) subject:(Pietje, wij geven u graag een tip voor:)

#2 (Verwijderen)
from:(info​@e-mail.ma​rktplaats.​nl) subject:(N​og niet verkocht?)

#3 (Verwijderen)
subject:(Pietje, hoe veilig handelt u?)

#4 (Markeren als gelezen)
from:(auto​matisch@ma​rktplaats.​nl) to:(mijnmail@adres.com) subject:((​Kopie) Reactie:)
)

Dat is namelijk van die rotzooi waar je echt niks aan hebt. En een kopie van de reactie die ik naar een verkoper heb gestuurd maak ik dus gelezen, ik weet immers wel wat erin staat.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.