Deurbel ombouw naar 433Mhz

Door ThinkPad op maandag 3 augustus 2015 11:16 - Reacties (4)
Categorie: Domotica, Views: 9.659

Ik had al een tijdje m'n domoticasysteem (Domoticz) in gebruik, maar mistte eigenlijk nog de uitlezing van de deurbellen.

Deurbellen zeg je? Ja... Ik heb er namelijk twee omdat ik in een appartement woon. Beneden in het portiek heb ik een intercom bel + microfoon&luidspreker. Maar aan de galerij heb ik ook een deurbel zoals in de meeste huizen in NL (8V AC trafo, knopje naast de deur en een bel met zo'n hamertje).

Even gezocht (ik had zo'n idee dat ik niet de eerste was met deze wens) en ik kwam al gauw de oplossing met een Finder relais en KaKu-deurbelzender tegen. Helaas heeft deze oplossing een vrij pittig prijskaartje, het relais kost je 19 euro en de deurbelzender 14,99 euro. In mijn geval zou ik het dan ook nog x2 moeten doen omdat ik twee bellen heb. Dat zou wel heel erg duur (67,98 euro) worden voor zoiets basaals 8)7

Ik heb daarom gekeken of ik zelf wat kon solderen om dit te bereiken. Ik had nog een goedkope 433Mhz remote uit China liggen. Deze heeft een PT2262 chip en kan daardoor gebruikt worden met de RFXCOM transceiver. Ook heeft deze twee drukknoppen (A en B ) die beiden met een eigen ID in Domoticz binnenkomen. See where we're going to >:) ?

Eerst maar eens één deurbel zien af te tappen. Ik ben gestart met die van de galerij aangezien dat een deurbel is die het meest lijkt op deurbellen in andere huizen. Ik heb eerst geprobeerd om met een optocoupler en weerstand het signaal af te tappen. Dit wou echter niet goed lukken, er gebeurde OF niks, OF de knopjes bleven constant 'ingedrukt'. Nog wat zitten prutsen met de weerstandswaarde, maar het lukte niet echt.

Daarom het idee met een optocoupler laten varen en wat aan het graven geweest in m'n onderdelenbak. Toen kwam ik twee printplaatjes met 12V relais tegen. Dit zou nog makkelijker zijn, het relais verbind de twee draadjes van de remote met elkaar en klaar.
Omdat de deurbel op wisselspanning werkt moest ik het nog even gelijkrichten. Dit gedaan met een diode. Om het signaal wat 'stabieler' te maken zodat het relais niet klappert heb ik nog een elco toegevoegd. Heb niet echt gelet op de waarden, gewoon wat spul gepakt wat ik nog had liggen.
Dit getest en bleek goed te werken voor de galerij-deurbel.

Daarna die van de intercom nog.
In de unit die in de gang hangt om terug te kunnen praten zit een zoemer, na even uitpluizen kwam ik erachter dat deze op 12V AC werkt. Dit scheelt aangezien ik een 12V relais had. Als de zoemer op 24V AC zou werken dan moest ik de schakeling verder aanpassen, nu kon ik hem gewoon 2x opbouwen.
Uiteindelijk kwam ik tot dit resultaat:
http://tweakers.net/ext/f/fk0P30SrT8KDTO9WwuTjEsgO/full.jpg

Het schema is als volgt:
http://tweakers.net/ext/f/Fly1GYzLyKkudd0dc6sTdgZL/full.png
Je sluit het spul parallel aan de huidige deurbel/zoemer aan. Eén van de draden gaat rechtstreeks naar het relais, de andere gaat door de diode om de spanning te gelijkrichten. Over de spoel staat nog een elco.
De uitgang van het relais (NO, Normally Open) is aangesloten op de soldeerpads van een van de knoppen van de afstandsbediening.
Het type diode & elco komt niet nauwkeurig, ik had dit nog liggen.

Welke afstandsbediening je moet hebben is even kijken, je wilt eentje die door de RFXCOM kan worden opgepikt, zoals de PT2262 chip. Ik moest bij mijn afstandsbediening nog een weerstand (die de oscillatiefrequentie regelt geloof ik) vervangen, volgens mij was het 4.7MΩ en heb ik hem vervangen door een 3.3MΩ

Ik krijg nu voor elke keer dat de bel wordt ingedrukt een signaal binnen in Domoticz. Opzich doet de schakeling het dus prima, maar aangezien de pakketbezorgers e.d. er een handje van hebben om 3x aan te bellen is het nogal irritant om binnen een paar seconden meerdere meldingen te krijgen.
Ik heb daarom een Lua script gemaakt voor Domoticz, die kijkt hoe lang de laatste keer aanbellen geleden was. Als dat minder dan 30 seconden is dan zal het script niet nog een keer een melding sturen. Is het MEER dan 30 seconden geleden (de volgende beller :+ ) dan zal er wel weer een bericht gestuurd worden. Werkt perfect!

Als Domoticz het signaal ontvangt dan trapt deze een Lua-script af. Dit Lua-script start vervolgens een Bash script
Dit laatste script maakt een snapshot van de IP-camera die op de voordeur gericht is. Het script stuurt mij een Pushover bericht gestuurd op m'n smartphone en wordt de afbeelding als bijlage in een mailtje naar mij verzonden. Aan het einde van het script wordt nog gekeken of er in de lokale map nog oude snapshots staan, alles ouder dan één week gooi ik weg, vind ik niet interessant om terug te kijken.
De werking van het script staat ook hier beschreven..

Uiteindelijk is dit het resultaat op m'n telefoon:
http://tweakers.net/ext/f/N8nxL2hZ5fEF5Bn5zPczT6Nf/full.png
Bij de deurbel aan de galerij krijg ik eenzelfde berichtje + een mailtje met fotootje.

Uiteindelijk ben ik voor nog geen 5 euro aan onderdelen klaar. Er zat nog een zwakke schakel in deze setup, de afstandsbediening werkt oorspronkelijk met een batterijtje (A23 12V-celletje). Er wordt niet heel vaak aangebeld, maar uiteindelijk gaat een batterij een keer leeg. Ik heb daarom een creatieve oplossing bedacht: de afstandsbediening werkt op 12V, net als m'n router! Ik heb daarom een Y-snoertje gemaakt waarmee ik 12V aftap van de voeding van m'n router en dat vervolgens weer doorlus naar de router en de afstandsbediening. Nu hoef ik mij dus geen zorgen meer te maken over het leeglopen van de batterij.

I love it when a plan comes together :Y)

Volgende: IP-camera zonder snapshot mogelijkheid, m.b.v. script toch een snapshot verkrijgen uit RTSP-stream! 08-'15 IP-camera zonder snapshot mogelijkheid, m.b.v. script toch een snapshot verkrijgen uit RTSP-stream!
Volgende: Maandelijks pushbericht met meterstanden slimme meter 08-'15 Maandelijks pushbericht met meterstanden slimme meter

Reacties


Door Tweakers user stat, zondag 24 januari 2016 21:59

Mooi project. Ik wilde dit ook zo uitvoeren maar liep tegen een probleem aan doordat mijn knop verlicht is: de stroom die door de lamp liep verhinderde het relais om weer af te slaan. Ik heb met weerstanden geprobeerd de stroom omlaag te krijgen over het relais, maar kon geen goede waarde vinden waardoor het relais wel aansloeg, maar ook weer afsloeg.

Oplossing: gloeilampje vervangen door led+weerstand. Werkt nu perfect!

Door Tweakers user ThinkPad, zondag 24 januari 2016 22:02

stat schreef op zondag 24 januari 2016 @ 21:59:
Mooi project. Ik wilde dit ook zo uitvoeren maar liep tegen een probleem aan doordat mijn knop verlicht is: de stroom die door de lamp liep verhinderde het relais om weer af te slaan. Ik heb met weerstanden geprobeerd de stroom omlaag te krijgen over het relais, maar kon geen goede waarde vinden waardoor het relais wel aansloeg, maar ook weer afsloeg.

Oplossing: gloeilampje vervangen door led+weerstand. Werkt nu perfect!
Creatief opgelost! Ook nog eens zuiniger :+ Het lampje had je misschien ook nog apart kunnen voeden door extra draadje te trekken (deurbelkabel vervangen door netwerkkabel zodat je meerdere aders hebt?).

Door Tweakers user stat, maandag 25 januari 2016 22:13

ThinkPad schreef op zondag 24 januari 2016 @ 22:02:
[...]

Creatief opgelost! Ook nog eens zuiniger :+ Het lampje had je misschien ook nog apart kunnen voeden door extra draadje te trekken (deurbelkabel vervangen door netwerkkabel zodat je meerdere aders hebt?).
Zeker, dat had ook gekund. Moet eerlijk zeggen dat ik het electrisch gezien niet helemaal kan volgen. De trafo is 8V AC (dat is normaal voor deurbellen toch?), maar op de draden die bij de knop komen meet ik 6V DC. Nou ja, het zal wel, het werkt perfect in elk geval ;-).

Door Tweakers user winand, woensdag 27 december 2017 15:49

Inderdaa, schema mag dan wel werken volgens TS, maar meer geluk dan wijsheid, omdat er een DC relais gebruikt wordt icm wisselpanning..

Ik heb het volgende schema gebruikt:
https://www.circuitsonlin...w/message/1519563#1519563

Nodig:
- 5V DC relais
- 4 simpele diodes
- condensatortje, cap niet erg van belang, wel minimaal 12V

Dingetje op een printplaatje gesoldeerd en op Kaku deurbelzender aangesloten,
werkt perfect, Domoticz registreert nu de deurbel :-)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.